VI. Földész Fórum

2016, Március 22. Nyíregyháza              /A VI. Földész Fórum-ról jelent meg cikk Ukrajnában a Kárpátaljai Magyar  Vállalkozók Szövetségének Lapjában/

 

 

Simon and Garfunkel: „Saund of Silence „ / a csend hangja /  gyönyörű  dala / 1964 / a Nagy Generáció relaxációs, vagy inkább család alapító  melódiájának akkordjai napjainkban reneszánszát éli a retró muzsikában, a kortárs zenei stílus igény  megmártózásában.

 

A Méltóság Csendje!

A Csend Méltósága!

 

A  Szent Evangélium rendelése szerint: az Élet Minősége Jobbítása Szolgálataként!

 

Fél évszázad emocionális teltségű ifjúsága ismét tudatára ébredt – nehezen kezelhető zenei stílus irányzatok után- , hogy szép tud lenni a harmónia, a ritmus, természet közeli hangzása.

 

Bárcsak munka szeretetük, kegyelet ápolásuk is a múltat jelenítené meg napjainkban!

 

Megnyitójában ,Dr. Ratkos József a VI. Földész Fórum eseményének bekövetkeztét , -Galambos Béla , a Szatmár-Bereg Megye Pálinka Lovagrend Elnöke , a rendezvény helytartója, moderátora  ,felkérésére - szimbólumok és idézetek teátrális kísértése  nélkül , személyiségünk formálóinak, így szüleinknek, tanárainknak, munkatársainknak, életszerű hétköznapjaink aktív szereplőinek, jellem formáló készségének, élet pálya modellek formálóinak, megbecsülésével kezdte.

 

Szűkebb hazánk a Nyírség és népének nagy ikonja, életterének , a megélhetés köznapi gazdálkodás módjának tanító bácsija, Westsik Vilmos agrárgazda, Kossuth-díjas, akadémikus, a vetésforgó tartam kísérlet tervezője és az ökológiai gazdálkodás elemi tényezőjének, a vetés váltásnak 85 éve beállított  15 parcellás  modellje, 1976-ban, 40 éve történt, bekövetkezett halála évfordulóján , kegyelettel emlékeztetett az európai hírű örökségünk további éltetésére.

 

25 év elmúltával, kutató munkatársára, Prof.Dr. Vörös József akadémikus, a biológiai tudományok doktora, a Mikológia világon is jegyzett tanító mestere és a pato -mechanizmusok feltárója, a prevenció jelentős megalapozója ,  életét adta, vagy az élet veszítette el ŐT távozásával.

Velük , emlékeinkkel, felhalmozott tudás kincsükkel, szolgáljuk unokáink boldogulását!- fejezte be a nekrológokat az egyesület elnöke.

 

A kezdet a Végh-el folytatódott, a fórum elhangzott megnyitója után.

Végh József az Ökológiai Termék Előállítók Klasztere Elnöke, A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Építő Kamara Elnöke, az ArtVital Kft. igazgatója név szerint is köszöntötte a VIP. jelenlévő vendégeit.

 

A köszöntők elhangzását követően Rácz Imre a NAK. Elnöke vezér szónoki beszéde következett. / lásd video /

Őt követte Móricz József a Bio Gold Egyesület / Erdély / köszöntője / lásd video /

Ezt követően szakmai előadásokra került sor. / lásd felvételek /

12.oo órakor, vendégek, tudósok, gyakorló szakemberek jelenlétében nyílt meg a Vidéki Ízek Szakbolt Mintaterem a Szent István 1.sz. alatt a Luther-házban. A déli harangszó szimbóluma volt egy újjá születő világnak, mely az életminősé javítását  hivatott szolgálni /riportok a Honlapon /.

 

A nap sok konzultációs lehetőséget kínált a jelenlévőknek.

Gróf Lajos agrár-gépész mérnök irányításával az ökotermesztés munka és erőgép szükségleteit mutatta be saját és az Agroker gépparkjával. / video felvételek /

 

A rendezvény a tetszés nyilvánítás kitöltött űrlapjai szerint meggyőző volt a tanítás fogalom körének betöltésére.

Az egész napos termék bemutatók a közeli gazdák, családi gazdálkodók, Kárpát –alja és Erdély finomságai köréből hoztak ízelítőt.

 

2016 novemberében ugyan itt, együtt !

 

Dr. Ratkos József egyesületi elnök

FOTÓGALÉRIA A RENDEZVÉNYRŐL

 

Fotók:  Galambos Béla, szerkesztő, Kelet-Magyarország

VIDEÓFELVÉTELEK, INTERJÚK